Menu

מהגלוי ומהנסתר של אתונה

10/7/19

שיחה עם מארקוס פאפאגיורגיו – Markos Papageorgiou – סיורי תרבות וקולינריה.

ערכתי שיחה עם מארקוס, שהשם שלו בודאי מוכר למי שקורא מידע על אתונה ברשתות החברתיות. מארקוס הוא מדריך סיורים וטבח המתמחה בחוויות קולינריה ותרבות של יוון המודרנית, ומתגורר באי אגינה ביוון. 

 

נמל האי אגינה

 

שלום ויאסו מארקוס, כידוע לנו, ישראלים בחו”ל אוהבים לאכול ומתים על האוכל היווני, בוא נפתח את השיחה שלנו בנושא הסיור הקולינרי בשפה העברית שאתה עורך באתונה לישראלים. מה הוא כולל?

 

הסיור כולל ביקור במוסדות הקולינריים הוותיקים האהובים ביותר על תושבי העיר, דוגמת חמארות שוק, מעדניות, מאפיות ובתי מגדנאות, הליכה דרך מרכז אתונה הישנה בליווי סיפורים ואגדות מקומיות על תרבות, מנטאליות ואקטואליה יוונית.

 

סיור קולינרי אתונה

 

לאיזה אוכל הישראלים מתחברים במיוחד?


הישראלים מתחברים במיוחד ליוגורט יווני סמיך ומעליו שכבת דבש, וכמובן למיטב היצע הפחמימות, בעיקר בדמות מאפים סלוניקאיים ממולאים קרם וקינמון…

 

מימין: קוקורצי, משמאל: קולורקיה של פסחא

 

מה הישראלים הכי מופתעים לגלות בסיורים שלך באתונה?

 

הישראלים נוטים להיות מופתעים מהשפע שיש למקום להציע. תמיד יש משהו שמעולם לא טעמו, אחרי שחלקם היו בטוחים שכבר ראו הכל. תמיד יש פגישה עם דמות ראנדומלית, נאצלת או ביזארית, מרשימה או סוריאליסטית ברחובות העיר. ספציפית באתונה עצמה אנשים מגלים בכל פעם מחדש את החן הרב המחכה להתפרץ בין קירות הבטון, אחרי שהוזהרו ממכריהם שאתונה עלולה להיות מהמכוערות שבערים.

 

 

האם אתה עורך סיורים נוספים, בנוסף לסיור קולינרי? מהם?

 

בוודאי. אני עורך סיורים קבוצתיים בנושא אומנות רחוב וגרפיטי באתונה, ובנוסף גם סיורים פרטיים המותאמים אישית לכל מבקר ביוון לפי תחומי העניין שלו או שלה, בין אם מדובר בהיסטוריה של יוון המודרנית, מוזיקה, ארכיטקטורה או אומנות.

 

אמנות רחוב באתונה

 

האם אתה חש לאחרונה שיותר ישראלים מגיעים לאתונה?

 

בהחלט. משנה לשנה אני רואה סביבי יותר ויותר מטיילים ישראלים באתונה – חלקם רואים בעיר נקודת מעבר בדרך לאיים, חלקם שוחרי מוזיקה יוונית וחובבי המופעים הגדולים או ההתכנסויות בבתי המזטים הקטנים, חלק גדל והולך למטרות מגורים ועסקים, וחלקם מבקרים בפעם החמישית או השישית לשנה לסופ”ש בלבד, להנות לרגע ממציאות ים תיכונית מקבילה, מוכרת ושונה בו זמנית.

 

אמנות רחוב באתונה

 

איך הגעת לתחום העיסוק בסיורים באתונה?

 

בעברי הלא רחוק עבדתי בממכר פיסטוקים באחת החנויות הקרובות לנמל באי מגורי. כחלק מדרישות המנהל, היה עלי ‘לדוג’ את העובר ושב בכל שפה שרק יכולתי לאלתר בה, כרוכל מן המניין.


למדתי לזהות רומנים, לבנונים, צרפתים, מצרים, אינדונזים ואירים לפי ההליכה והלבוש, עוד טרם הגיעו לדלפק והוציאו הגה מהפה.
יום אחד, זיהיתי ישראלי עובר ליד הדוכן, ופניתי אליו בעברית. מה שלא ידעתי אז, זה שאותו אדם הוא אחד מגדולי היוונופילים ומספרי הסיפורים בארץ, איש רדיו ותיק ובכלל, איש רחב לב שאני מוקיר עד היום.


בעזרתו ובהדרכתו הגעתי לתחום הדרכת הטיולים, בו חתיכות הפאזל החלו ליפול למקומות הנכונים – דהיינו, הבנתי איך אותם דברים שאני נהנה לעסוק בהם, תחומי העניין שלי והתקשורת ביני לעולם החיצון מתבטאים בצורה הכי טובה במקצוע הזה. עם סיום לימודי הבישול המקצועי, יין, קונדיטוריה ותיירות התחלתי לשלב את אהבתי לאירוח (כך אני נוטה לראות את הסיורים) עם האהבה לעולם האוכל, והתחלתי לערוך סיורים קולינריים באתונה ובאי מגורי. מאז לא הפסקתי.

 

 

מה הערך המוסף שאתה כמקומי נותן למסיירים איתך?

 

כמקומי, אני מעורה בחיי היום יום של תושבי ארצי הסובבים אותי ודובר את שפתם, מה שמאפשר לי גישה בלתי אמצעית לכל אותם ניואנסים שלא בדיוק רשומים בספרים או מפורשים בסוג של ‘טלפון שבור’.


כלומר, המסיירים איתי מקבלים ‘משקפיים’ נוספים לראות דרכם את אותה ארץ אהובה וכביכול מוכרת, ולי, בתור בן שתי התרבויות, יש הזדמנות ליצוק משמעות מעט אחרת לשבלונת יוון גרסת הגלויה, ולהציג מעט מהנסתר ולא רק הגלוי.

 

פסל האלה את’ינה

 

האם אתה אוהב את החיים על אי יווני?


ללא ספק. החיים באגינה מספקים מאוד. אני מוקף בים, שמש, משפחה וחברים במקום קטן שאני יכול לקרוא לו בית, בו אני מכיר את שכניי בשמם. תחושת הקהילתיות חזקה, ואת הקניות שלי אני עורך אצל המכרים – הדג מהדייג, הגבינה מרועה הצאן בהרים, שמן הזית מהשכן והביצים והיין מהקצב. במידה ואני זקוק למעט ‘אקשן’ אורבאני, והאוצרות התרבותיים או השירות שמציע הכרך הגדול, להעלם בהמון בלי שידעו תמיד את שמי – אני בסך הכל במרחק שעה ורבע שיט מאתונה התוססת.

 

אגב, צמד המילים ‘אי יווני’ משדר אידיליה פסטורלית של בתים צבועים בלבן וכחול, רוגע ושמש. עבורי האי הוא יותר מכל בית – המקום בו אני חי, עובד, יוצר ומתקשר עם העולם סביבי. עם השנים עלי להזכיר לעצמי את אותה אידיליה המשתקפת מעיניו של זר צמא חירות ונחת, כי ברגע שאתה חלק מה’גלויה’, אתה נוטה להיות פחות ופחות מודע לקיומה, ולהיצמד לקצהו הנסתר של הקרחון, דהיינו חיי היום יום של העיירה הקטנה על יופים וכיעורם, הגאות והשפל, תקוותיהם וחרדותיהם של אהוביך ורעיך החולקים איתך את אותו מרחב המחיה.

 

 

מה אותה אוהב במיוחד בחיים ביוון?

 

הקוטביות העזה בין עונות השנה. כל חודש חדש מביא איתו שינוי בהרכב המבקרים באי, בצמחית הבר, המאכלים השונים ואפשרויות הבילוי והחיברות. החורף שייך להתגודדות סביב האח, כשבחוץ מכה רוח פרצים על עצי הפיסטוק העירומים, האביב ללקטות ויציאה ליערות שבהרים וכאוס זמן הפסחא, הקיץ לימים ארוכים שכולם ים, מוקפים במבקרים משאר יוון ומכל העולם, הסתיו לחגיגת יבול הפיסטוק והזית, וזמן ההתכנסות העדין מתזזיתיות תחת השמש אל האישי והמשפחתי.

 

 

מה אתה מוצא שונה ביוון מהחיים בישראל?

 

קצרה היריעה מלתאר… אם לתת דוגמה במספר משפטים – בעיקר קצב החיים. מהרגע שאני חוזר ליוון אחרי ביקור בארץ אחרת אני מרגיש מיד את המנועים מתקררים מעט, את הלחץ משתחרר. הקפה נשתה לאט, המטרה אינה קדושה ונדרשת, החיוך שוקל יותר מהמטבע. נסה לרדוף אחרי מישהו לשלם לו את החוב – תקבל בתגובה ‘בשביל זה באת אלי? הייתי בטוח שאתה בא לספל קפה..’, נסה לעלות על מסלול ה’תפסת מרובה לא תפסת’ ומולטיטאסקינג ענייני ותקבל בתגובה ‘מה יש? סיגה סיגה.. לאט, חביבי.’
עבורי, לפחות, מדובר בתנועה בניחותא לעומת הישרדות, סט ערכים שונה, שעוצב ישירות כתוצאה מההיסטוריה והגאוגרפיה של הארץ הזו.

 

קישורים להרשמה לסיורים של מארקוס:

מייל | פייסבוק | אתר

 

Facebook Comments

עוד בגריקית

בביקורי האחרון בפארוס לקחה אותי חברה לאחד המקומות המיוחדים ביותר

חלקידיקי היא “תאילנד של יוון”. שלש אצבעות (חצי אי) מחוברות

השיפוץ של שלושה בתי נופש באי לפקדה שביוון הסתיים ובימים

יוסי רומנו ינק מוסיקה יוונית מילדות, עוד לפני שידע לשיר

לכל הכתבות

Instagram @ greekit

  • בסיור גרפיטי באתונה כבר היית?
מקרה של הדרת נשים שאירע בבית שמש בשנת 2011, השאיר את חותמו על אלינוי קיסלוב, מדריכת טיולים צעירה, היא הרגישה שאינה יכולה להישאר אדישה והיא החליטה בצעד אמיץ לרסס כתובת  גרפיטי מחאתית על קיר הרחוב. אלינוי נתפסה ע"י המשטרה ונעצרה ללילה, ובמקביל, הידיעה על הגרפיטי הפכה ויראלית ברשת והתגובות היו מעודדות. היא הבינה שלגרפיטי יש כח עצום ומה שעומד מאחוריו הוא לא בהכרח ונדליזם לשמו, אלא מעשה מחאתי שדורש אומץ והקרבה.  לאחר ההבנה הזו, הקימה אלינוי ביחד עם אחיה, חברת סיורי גרפיטי בשם גרפיטיול אשר מונה כיום צוות גדול של מדריכים מנוסים. ההתחלה היתה מפה לאוזן, בשכונת פלורנטין בה התגוררה ומה שאפיין את הסיורים בשכונה הצבעונית הדרום תל אביבית הזו, הוא המפגש החזק עם האנשים שמאחורי בתי המלאכה של השכונה ועם סיפורי החיים שלהם.  סיור גרפיטי באתונה  הגרפיטי באתונה תופס חלק גדול מנראות הרחובות והסיור יוצא משכונת פסירי המרכזית בכל ימי השבוע, ועורך כשעה וחצי. הסיורים בהדרכת מדריכים מקומיים וצעירים, שישתפו אתכם בסיפורי השראה מרגשים מאחורי הגרפיטי, על המאבק הכלכלי שאותו הם חוו, ועדיין חווים, ועל אתונה העכשווית מנקודת מבטם. הסיור יעניק לכם הבנה עמוקה ונקודת מבט חדשה למה שקורה שם בשנים האחרונות ומיוצג על ידי אמנות הרחוב כמעט בכל פינה.  הרשמה לסיור ולפרטים בלינק הזה.  סיור קולינרי באתונה  סיור נוסף של חברת גרפיטיול הוא GRAFOODIEZ-סיור אוכל בו אוכלים עם הפה והעיניים, מדברים על הסטוריה, פוליטיקה והחיים ומנסים במאכלים יווניים מקומיים מעולים בבתי אוכל שלא ידועים לתיירים.  הסיור אורך 3 שעות שבסיומו יוצאים שבעים ומרוצים. (הסיור בהחלט יכול להחליף ארוחה) בימי שני-שבת משעה 11 בבוקר. קישור לפרטים ולהרשמה לסיור כאן  יצירת קשר  0526-456-242 www.grafitiyul.co.il info@grafitiyul.co.il https://www.youtube.com/watch?v=G11caU-TRZQ
  • הרבה כחול.
  • חופים מומלצים, מסעדות וכפרים. כל ההמלצות לחופשה בפארוס בקרוב בבלוג.
  • This is Paros. The nature. The wind. The sea. The quiet. The colors.
  • אי של תאנים, אגוזים ושקיעות מדהימות
כך נולדת מסורת - סדנת פילאטיס ובישול ביוון בהנחיית בושי מרדור מ"במטבח של בושי" ואליה אביבי נימקובסקי מ PILATES POINT.  הרעיון התגבש על מזרוני האימונים השבועיים בסטודיו לפילאטיס, וכך יצאה קבוצה של 19 נשים לאי אויה לשלושה ימים של "בריחה" קטנה ליוון עם בישול, פילאטיס, אוזו וצחוק.  החוויה היתה לא פחות ממרגשת, והיכתה גלים" מסכמת בושי, " "יצאנו למסע הרגשי הזה בנות כמעט זרות וחזרנו משפחה אוהבת אחת!!" הטיול הקולינרי שמשלב גם בישול וגם חיטוב קיבל את הסלוגן: Eat Point Evia והפעילות כללה סדנאות של בשלניות מקומיות שלימדו את הבנות להכין ממאכלי האי האותנטי, כמו: מוסקה, גלקטו-בוריקו (מאפה פילו ממולא בפודינג חלב), עוגת אגוזים (מאגוזים שנאספו מתחת לעצים הרבים באי), ממולאים מסורתיים ועוד.  ביקור במסעדת שף, שמלבד הארוחה המעולה, גילה השף את מתכוניו "הסודיים" ונתן הסברים מאירי עינייים, בין היתר ללביבות חצילים וגבינות ולביבות זוקיני מעולות במיוחד. הן לנו במלון משפחתי ומקסים על חוף הים בצידו הצפוני של האי, אליו הגיעו דרך הגשר הבין יבשתי מאתונה וחזרו בהפלגה במעבורת.  הבקרים התחילו עם פילאטיס ועם הרבה אנרגיות על הבוקר והמשיכו עם הכנת ארוחת בוקר משותפת, לאחר מכן יצאו לסיור קסום ביער עם "פיטריאן" – מומחה לפטריות שלימד אותן על זיהוי 17 סוגי הפטריות השונים, ובערב הוזמנו לביתו לארוחת פטריות שאשתו בישלה שכולה על טהרת הפטריות (כמו פילו ממולא בפטריות, פטריות "בשרניות על הגריל, סופלה פטריות ועוד), וגם - פטריית קיסר נדירה שנאכלת טריה עם קצת שמן זית ומלח.  בין לבין - מעיינות חמים שזורמים אל תוך הים, טברנה עם נגנים וריקודים על השולחן, פילאטיס על החוף, שקיעות מדהימות וחברות של נשים שעושות מה שהן אוהבות.  הסדנה הקרובה: 31.10 עד 3.11  יציאה ב-31.10, בשעה 07:15 חזרה ב-3.11, יום א, בטיסת אל על בשעה 22:30 כדאי כבר עכשיו לשריין מקום בקישור הזה
  • המלון המועדף עלי באתונה
אתונה שלפני הכריסמס, הרחובות מתחילים להתקשט בחגיגיות עם אלמנטים מנצנצים על בתי הקפה, העצים, והכיכרות. ב 48 השעות שעמדו לרשותינו בעיר, החלטנו ללון בשכונת פסירי התוססת והצעירה, שנמצאת 2 דק הליכה מכיכר מונוסטראקי, ושם גם מצאתי, סוף סוף, את המלון הקטן שלי בעיר, זה שאני מתכוונת לחזור אליו שוב ושוב כשאגיע לאתונה - The Frogs Guesthouse.  רק לפני 4 חודשים הוא נפתח בבנין ניאו-קלאסי משופץ מ 1840 ברחוב שקרוי על שמו של מחזאי הקומדיות אריסטופאנוס Aristofanous שם המלון – הצפרדעים לקוח משם של סיפור קומי שכתב ב 405 לפני הספירה.  זהו מלון בוטיק קטן ובו 3 חדרים בלבד ולכן היחס הוא אישי מאד והעיצוב מקסים, טרנדי ומוקפד. כל חדר מעוצב באופן אינדיבידואלי עם חומרים איכותיים, מצעים יוקרתיים ושיא הנוחות.  הכניסה אליו מסימטה ציורית, מספר פסיעות מכיכר פסירי, על שלל בתי הקפה והברים. מתאים למי שאוהב להשאר בענינים. החדרים ממוקמים מעל בר קטן עם משקאות וקוקטיילים מצוינים, ובו מספר שולחנות לארוחת בוקר עם אוירה קולית וצעירה ועם מוסיקת רקע משובחת.  את פנינו קיבלו בעלי המקום אנג'לו ולידיה, בחיוכים ובקפה מעולה, הם אדיבים, נחמדים ונותנים יחס חברי. הזמנו גם ארוחה קלה שהיתה מצוינת, ארוחת הבוקר שלהם מוגשת בהשראת הפשטות והטעם הייחודי של מוצרים ים תיכוניים. החדרים נוחים, מאובזרים, משופצים ובעיצוב חם ומזמין, ניכר שהושקע הרבה במקום. The Frogs Guesthouse בהחלט נכנס לרשימה של אחד המקומות האהובים עלי ביותר באתונה.  לא רחוק משם, כדאי לעלות אל גג מלון A FOR ATHENS הממוקם ממש מול כיכר מונוסטראקי בפתחה של שכונת פסירי.  מעלית תיקח אתכם ל ROOF GARDEN – מסעדה ובית קפה שמשקיפה על הכיכר ועל האקרופוליס – מראה שלא תרצו לפספס לסטורי.  אתונה נפלאה בחורף. וממש כדאי לכם לעשות קפיצה קטנה לעיר ארופאית קרובה שמרגישים בה בבית.
  • Amazing Villas in north Rohdos now available for rent.
  • וילה במפרץ פרטי ברודוס
במקום הכי הכי יפה ברודוס, קילומטר מהעיירה הציורית והיפה לינדוס, במפרץ Navaron (המוכר בגלל הסרט תותחי נברון שצולם שם), נמצאות הוילות להשכרה המפנקת ביותר ברודוס.  זהו קומפלקס של שתי וילות זהות, שניתן לשכור יחד או בנפרד. מכל אחת מהוילות נגלה נוף עוצר נשימה של צוקי נברון, מפרץ כחול ויש גם כניסה למפרץ ים פרטי.  במפרץ עוגנת סירת מנוע מהירה לרשות השוכרים, בתאום מראש.  בריכת שחייה גדולה, פינת ישיבה מרווחת ומקורה, ג'קוזי, סלון, מטבח מאובזר, פינת אוכל, חדרי שינה שכולם פונים אל נוף ים ולכל אחד מהחדרים יש מקלחת ושרותים צמודים.  וילה בלו מארה לינדוס ממוקמת כ-45 דקות נסיעה משדה התעופה של רודוס. כקילומטר מהעיירה Lindos , במרחק שתי דקות נסיעה ממפרץ Saint Paul  המרהיב וכחמש דקות נסיעה מהעיירה Pefkos, במזרח רודוס, איזור של  מפרצים מוגנים מרוחות, עיירה לבנה עם סמטאות צרות ומפותלות על צלע הר, כפרים אותנטיים. במרחק של שעת טיסה מישראל.  שביל מרוצף באורך 50 מטר המוביל אל הים הכחול והצלול שלמרגלות הבית, עם מפרצון קטן ומוגן המשרת רק את שני הבתים. השירות כולל גם שירות חדרים יומי, סדינים, מגבות אמבטיה ובריכה, ובתשלום נוסף: שף פרטי, וביביסיטר. כל וילה מתאימה ל 8-10 אנשים. Villa blue Mare - לפרטים ולהזמנות. קרן 972-524331131+

Greekit

תקנון

Copyright 2018 @ גריקית

Developed by Tiran Digital Management Design by studio shlomit toledo

Loading...
Share on Facebook